-De beste niet gehaktbal ooit-

van Bettina Campolucci Bordi

Ingredienten

(8 tot 14 ballen)


75 g zilvervliesrijst

2-3 eetl. olijfolie

1 ui, fijngesneden

takje thijm

6 eetl. tamari

1 eetl. djionmosterd

240 g zwarte bonen (uitgelekt)

60 g haverzemelen

3-4 eetl. druivenpitolie / olijfolie


en volgens Daphne dus ook nog

peterselie en een gedroogd pepertje

Bereiden


kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.


verhit in een pan de olijfolie en bak hierin de ui, thijm, 3 eetlepels van de tamari en de mosterd. bak 5 minuten, tot de uit mooi zacht is. Haal de pan van het vuur en zet apart.


meng in een keukenmachine (of dus gewoon lekker met de staafmixer zoals Daphne) het uienmengsel met de zwarte bonen op de pulseerstand. Maal niet te fijn, maar tot het mengsel een plakkerige consistentie heeft.


schep het bonenmengsel in een kom, voeg de haverzamelen, de gekookte rijst en de overgebleven 3 eetlepels tamari toe en meng goed.


bekleed een bakplaat met bakpapier, schep met een kleine of grote ijsschep balletjes van het mengsel (maar je handen werken ook prima) en rol ze mooi rond. Leg ze op het bakpapier tot je klaar bent om ze te bakken.


verhit de oven tot 180 C en bak ze 20-30 min tot de buitenkant knapperig is. Maar je kunt ze ook bakken door olie te verhitten in een pan en de balletjes te bakken tot ze knapperig van buiten zijn, maar nog lekker zacht van binnen (5-10 min per kant zou voldoende moeten zijn)



En voor de jus


olijfolie

1 sjalot

2 eetl. tamari

1 eetl. maizena

1 theel. kokosbloesemsuiker

375 ml kokosmelk


Verhit de olijfolie en bak het in blokjes gesneden sjalotje in ongeveer 5 minuten zacht. voeg de tamari, maizena en suiker toe. haal de pan van het vuur en voeg beetje bij beetje de kokosmelk toe om en roux te maken en klop om klontjes te voorkomen.

zet de pan terug op het vuur en laat 5 minuten zachtjes koken, tot een mooie glanzendejus ontstaat.


Voor de sidedishes die Daphne maakte zul je toch echt het boek Happy Food van Bettina moeten kopen (sowieso ontzettend de moeite waard)


-Het Grote Muffin Experiment-

Basis ingredienten voor alle (8 tot 10) muffins


300 g bloem

110 g suiker

2 tl bakpoeder

1 tl baking soda

snufje zout

vanille-extract

Niet Vegan

Vegan

200 ml melk

200 ml soyamelk (Alpro)

75 gr roomboter

75 gr vegan boter (Flora)

of 100 ml zonnebloemolie

2 eieren

1 banaan

of 2 el lijnzaad en 6 el water

Bereiden


Doe alle basis / droge ingrediënten bij elkaar in een kom. Ik zeef de bloem altijd even om klontjes te voorkomen.

Doe daarna in een andere kom de natte ingredienten bij elkaar en kluts dit met een garde.

Je kunt eindeloos varieren met vegan en niet vegan ingrediënten, even uitproberen dus wat je zelf het lekkerst vindt....


Als je kiest voor de banaan als ei vervanger is het fijn om die eerst even te prakken.

Als je kiest voor de lijnzaad eivervanger dan zet je het lijnzaad met het warme water even vijf minuten opzij tot er een slijmerig goedje ontstaat.


Spatel daarna de natte ingredienten en de droge ingredienten door elkaar. Vet een siliconen muffin vorm in of doe papieren muffin vormpjes in een harde muffin vorm. Je kunt ze vullen tot ze bijna helemaal vol zijn.


20 tot 25 minuutjes in de oven op 200 C 


-Avocado Limoentaart-

     van Rens Kroes

Ingrediënten

(1 taart)


Bodem

100 g medjouldadels

300 g amandelen

4 el ahornsiroop

1 tl vanillepoeder

snufje zeezout

75 g kokosrasp

 

Vulling

4 flinke avocado’s

ca. 5 limoenen

120 ml ahornsiroop

snufje zeezout

 

Benodigdheden


Keukenmachine of blender

Springvorm 24 cm doorsnede

Bakpapier

Bereiden


Ontpit de dadels en doe ze samen met de rest van de ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine. Mix tot een fijne massa en schep in de (eventueel met bakpapier beklede) springvorm. Druk vervolgens het amandel-dadelmengsel op de bodem uit met je vingertoppen (met een stukje bakpapier ertussen blijven je vingers niet kleven) tot dat deze helemaal bedekt is. Maak een klein opstaand randje rondom de gehele bodem.

 

Maak de keukenmachine schoon. Ontpit de avocado’s, rasp de schil van limoenen tot je ca. 7 gram hebt (rasp wat extra voor de garnering en pers de limoenen uit tot je 100 ml sap hebt.

Doe de sap en rasp samen met de rest van de ingrediënten in de keukenmachine en mix tot een glad geheel. Schenk de puree vervolgens over de bodem uit.


Zet de taart minimaal 2 uur in de vriezer. Laat hem voor het serveren 2 uur op temperatuur komen in de koelkast (na 1 uur kun je de taart alvast aansnijden).

 

Wanneer je de taart een langere tijd wil invriezen (dat kan zo’n 3 maanden in de vriezer), dan is het aan te raden er vooraf al puntjes van te snijden. Dan kun je telkens een los puntje uit de vriezer halen en is de taart al na zo’n 20 tot 30 minuten op de juiste temperatuur!

-Pasta Carbonara-

van Marley Spoon

Ingrediënten


2 zakjes rucola

2 zakken babyspinazie

65 g pijnboompitten

500 gram penne

400 ml sojaroom

edelgistvlokken

2 tl kurkuma

2 el milde mosterd

1 teen knoflook

1 ui

2 tl gerookt paprikapoeder

4 portobello's


 

Benodigdheden


oven met bakplaat

bakpapier

koekenpan

kookpan

staafmixer


Verwarm de oven voor op 220°C. Kook ruim water in een waterkoker. Verwijder de stelen en snijd de portobello’s in zo dun mogelijke plakjes. Meng ze met 4el olie, 1tl gerookt paprikapoeder, 1/4-1/2tl zout en een snuf peper. Verdeel de portobello's over 2 bakplaten met bakpapier. Bak 13-18min en schep halverwege om. Laat buiten de oven afkoelen.

Pel en hak de ui en knoflook grof. Doe de ui, knoflook, mosterd, 1/2tl kurkuma, 1,5tl paprikapoeder, 1/2tl zout, de edelgistvlokken en sojaroom in een hoge maatbeker. Pureer glad.

Doe het gekookte water met 1tl zout in een grote kookpan en breng opnieuw aan de kook. Voeg de penne toe en kook 7-8min, tot de pasta beetgaar is. Vang bij het afgieten 100ml kookwater op.

Verhit een droge, grote hapjespan of koekenpan op middelhoog vuur. Rooster de pijnboompitten in 2-3min goudbruin. Let op, ze kunnen snel verbranden. Haal ze uit de pan.

Schenk de saus in de gebruikte koekenpan en breng aan de kook. Laat 4-5min zachtjes pruttelen. Proef en breng de saus op smaak met meer paprikapoeder, zout en/of peper Voeg de pasta met het kookwater en de spinazie toe. Roer tot de blaadjes geslonken zijn.

Meng de rucola met 2el olijfolie, 2el azijn (het liefst balsamicoazijn) en een snuf zout en peper. Bestrooi met de pijnboompitten. Serveer de pasta met de portobellobaconbovenop en de salade ernaast.

-Vega(n) voornemens-

snelle én makkelijke gerechten voor elke dag


Vegetarische recepten


Pasta all' arrabbiata

(pikante pasta)


Penne pasta koken. Courgette in blokjes snijden en in een flinke laag (olijf)olie bakken. Eventueel iets van de olie uit de pan schenken, pikante saus erbij schenken om te verwarmen (bijv. Grand'Italia Piccante). Penne bij de saus en couregtte gooien en alles door elkaar heen husselen. Op een bord met een flinke hand Pecorino kaas. Dat is geraspt en al te koop, maar het zelf raspen maakt het nóg lekkerder. Klaar!



Pasta Gorgonzola


Penne pasta koken. De gorgonzola (zorg ervoor dat het er een met een sterke smaak is) in blokjes snijden. In een klein pannetje een goede scheut (soja)room verhitten en wanneer deze heet is blokje voor blokje de Gorgonzola toevoegen. Blijven roeren totdat het een egale saus is. De penne toevoegen aan de saus en goede husselen.

Op een bord wat rucolasla garneren en de pasta gorgonzolasaus daar op of naast leggen. Wat walnootjes en/of romatomaatjes erover heen en klaar!


Marokkaanse groente met Halloumi


Verdeel een zak Marokkaanse groente (bijv. AH Roerbakgroente Marokkaans) over een bakplaat bedekt met bakpapier. Voeg naar wens nog meer kikkererwten toe. Besprekel het met (olijf)olie, voeg flink wat Ras el Hanout kruiden toe en zet het in de oven. Snijd mooie plakken van Halloumi kaas en bak deze in een koekenpan goudbruin. Wanneer de groente klaar is; op een bord en de halloumi er op leggen. Klaar!


Witlofsalade met gebakken aardappeltjes


Rauwe witlof in ringen snijden (let erop dat je het 'hart' eruit snijdt, dat is niet lekker). Meng dat in een kom met bijv. partjes mandarijn, stukjes appel, blokjes kaas (kan van alles zijn, naar eigen smaak) en mayonaise/veganaise. Wanneer het op het bord ligt kun je er een handje walnoten overheen strooien. Gebakken aardappeltjes erbij en klaar!

Zonder blokjes kaas en met veganaise is dit gerecht overigens ook vegan.

Vegan recepten


Chili sin carne


Mexicaanse groente (bijv. AH roerbakgroente Mexicaans) wokken. Voeg een blik tomaatblokjes toe en, wanneer je van een stevige smaak houdt, een klein blikje tomatenpuree (dat is bij iedere supermarkt te krijgen). Voeg bonen naar keuze toe (dat kan een blik gemixte bonen zijn, maar ook een heel blikje kidneybonen, mais, enz) en een flinke hoeveelheid Mexicaanse bonenkruiden (bij AH verkopen ze hele lekkere van het merk Euroma). En tijdje laten pruttelen en klaar!


Bloemkool-pompoen curry


Schenk een scheut van een blik kokosmelk in een grote pan op matig vuur en doe er 1 tot 2 eetlepels gele Thaise currypasta bij. Als het lekker gemengd is doe je de rest van het blik kokosmelk, 3,5 dl groentebouillon (kun je gewoon zelf maken met een blokje en gekookt water), 3 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels suiker, 3 stengels citroengras (even kneuzen/breken voordat je ze erbij doet dan komt de smaak goed vrij) en een halve theelepel kurkuma erbij.

Laat het aan de kook komen en doe de pompoen en de bloemkool erbij (bijvoorbeel allebei 500g). Net zo lang laten pruttelen tot de groente zo zacht is als jij lekker vindt.

Dit recept is voor ongeveer vier personen.


Koreaanse pannenkoek (van Bettina Campolucci Bordi)


Bak in een (grote) koekenpan fijngesneden groente (een halve prei, een wortel en wat aspergepunten) in 5 minuten een beetje bruin. Verdeel ze over de pan en schenk er een beslag overheen dat je maakt van 160 ml water, 70 g meel en een snufje baking soda.

Bak hem 5 minuten aan de ene kant en nog 5 minuten aan de andere kant zodat hij aan allebei de kanten bruin en knapperig is.

Schenk er een dressing overheen van 60 ml tamari (of soyasaus), sap van een halve limoen, 1 eetlepel sesamolie, een theelepel ahornsiroop en een klein teentje knoflook.

(je kunt bij het uitserveren ook nog koriander, sesamzaad of lente-ui over de pannenkoek gooien, maar net wat je lekker vindt).


-Vegan roerei-



Ingrediënten

250 gram naturel tofu

1 tl Kala Namak zout*

1 tl Kurkuma

1 el sojasaus

2 tl edelgist

vegan bakboter of olie om in te bakken


* je kunt ook gewoon zout gebruiken, maar Kala Namak geeft juist de ei-smaak aan de tufu.


Bereiden

Druk (of knijp) het vocht uit de tofu. Snijd deze vervolgens in blokjes en scramble het met een vork (niet té fijn, anders wordt het kruimelig). Verhit de boter of olie in een koekenpan en fruit de tofu. Wanneer de tofu te droog oogt  kun je tijdens het bakken nog wat boter of olie toevoegen. Voeg vervolgens het Kala Namak zout, de kurkuma en de sojasaus toe en bak de tofu nog even verder door. Voeg op het laatst de edelgist toe en roer het nog kort door. Verdeel het vegan roerei op wat toast, een wrap of eet het los. 


Note

Zoals je in de aflevering hebt kunnen horen vonden wij het vegan roerei (we maakte het op basis van het bovenstaande recept) te zout. Er staat in het recept 1 theeleper Kala Namak zout. Dit kan echt veel minder, eerder snufjes. Het is even zoeken wat je zelf het lekkerste vindt natuurlijk, maar de hoeveelheid zout uit het recept maakte het wel héél zout. Ook de sojasaus kun je wat meer doseren, eerder een theelepel dan een eetlepel. Wellicht is de sojasaus ook volledig weg te laten. Maar ook hier is het even zoeken naar jouw eigen smaak.




-Tofu-

maar dan anders

Mexicaanse spread

(recept van Maartjemaria.com)


Ingrediënten


naturel tofu (325 gram)

50 ml water

½ ui

2 tenen knoflook

1 el citroensap

2 el edelgistvlokken

2 tl gerookte paprikapoeder

½ tl chilipoeder

1 tl komijnpoeder

2 tl gedroogde oregano

peper en zout naar smaak


Bereiden


Laat de tofu uitlekken. Hij hoeft niet volledig droog te zijn maar zorg wel dat het grootste gedeelte aan water eruit is.

Snij de knoflook en ui grof in stukken.

Doe de tofu, knoflook, ui en kruiden in een keukenmachine.

Blend tot een gladde massa.

Voeg het water toe, afhankelijk van hoe droog je tofu was kun je iets meer of minder toevoegen.

Proef de spread, voeg naar smaak nog peper en/of zout toe.


Note


Toen we het tijdens de aflevering maakte en proefde vonden we de specerijen behoorlijk dominant aanwezig. Met name het komijnpoeder was erg overheersend in die hoeveelheid. Een volgende keer zou ik dat er in veel mindere mate of helemaal niet meer in doen. Ik zou ook het paprikapoeder terugbrengen naar 1 tl, evenaals de oregano.



chocolade mousse


Ingrediënten


150 gr pure chocolade

300 gr silken tofu, uitgelekt

25 gr dadelsiroop

5 gr cacaopoeder


Bereiden


Smelt de chocolade au bain marie. Pureer de tofu in een keukenmachine tot een mousse. Voeg de dadelsiroop en het cacaopoeder toe. Mix de gesmolte chocolade door de tofumousse en verdeel het over bakjes. Laat het minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast.


Note


In de aflevering gebruikte wij tofu die niet heel silken was, dus dan wordt de mousse wat te compact. Gebruik een (zo vers mogelijke) silken tofu voor het beste resultaat,



broodje gerookte tofu


Ingrediënten


300 gr gerookte tofu

zonnebloemolie

sojasaus

1/2 tl komijnpoeder

1/2 theelepel cayennepeper

1/2 theelepel kurkuma

pitabroodjes

spitskool

ketchup

mayonaisse/ veganaisse

zout


Bereiden


Snijd de tofu in gelijkmatige plakken van maxinaal 1/2 centimter (het liefst net iets dunner, maar niet té dun). Verhit een flinke hoeveelheid zonnebloemolie in een koekenpan. Laat het de olie flink heet worden en leg de plakjes tofu in de pan. Bestrooi ze met de komijnpoeder, cayennepeper, kurkuma en zout. Bak beide kanten op hoog vuur knapperig bruin. Blijf het in beweging houden zodat het niet aanbrandt. Wanneer beide kanten bruin zijn blus je het af met sojasaus, niet teveel, laat ik zeggen één eetlepelen in totaal (het is een beetje naar smaak).

Leg de pitabroodjes kort in de oven. Beleg de pitabroodjes met rauwe splitskool en een dressing van gemixte ketchup en mayonaisse. Doe hier de gebakken soaplakjes in. beetje spitskool ertussen (proppen) en wat dressing er nog overheen en het broodje tofu is klaar!


-Vega(n) suddervlees-

gebaseerd op een recept van Manuela Kemp

Ingredienten

(4 personen)


1 kilo jackfruit

olijfolie (flinke scheut)

peper en zout

2 flesjes bruin bier

knoflook, 5 tenen (of meer)

uien, stuk of 3 a 4

5 laurierblaadjes

2 kaneelstokjes

kaneelpoeder

1 sinaasappel

7 kruidnagelen

kerriepoeder

paprikapoeder

ketjap manis

1 el. piri piri (gemalen hete droge pepertjes)

2 bouillonblokjes

100 gram bittere chocolade

ontbijtkoek

agavesiroop (of een andere honing vervanger)


Bereiden


Spoel de jackfruit af met water en trek het een beetje uit elkaar. Bak het daarna in een grote braadpan in olie met best wat peper en weinig zout aan.

Blus af met 2 flesjes bruin bier.

Pers de tenen knoflook er overheen.

Snijd de uien in grote ringen en voeg toe, samen met de laurierblaadjes, de kaneelstokjes en wat losse kaneelpoeder, een flinke scheut Ketjap Manis en een tl. piri-piri.

Snijd 2 dikke, middelste plakken uit een sinaasappel en steek de kruidnagelen daarin en voeg toe.

Nu kunnen er ook 2 verkruimelde bouillonblokjes (getrokken bouillon is nog leuker, maar vaak niet realistisch), en 2 kopjes water aan toegevoegd worden. (of meer, hangt van de braadpan af. Het moet allemaal onder het vocht staan.)

Voor het sudderen begint gooi je er nog een tl kerrie en een tl paprikapoeder bij.

Laat het een half uurtje pruttelen, af en toe roeren kan geen kwaad.

Voeg dan 2 el. siroop, 2 flinke plakken ontbijtkoek (verkruimeld) en 100 gram donkere chocolade met een hoge cacao-gehalte toe.

Laat daarna nog een half uurtje/uurtje sudderen.

Een vier-gangen pannenkoekendiner

Amuse: Blini met roodschimmelkaas en perzik


Blini beslag

Meng 50 g boekweitmeel, ½ zakje gist en 90 ml lauwe melk. Laat 1 uur rijzen.

Splits 1 ei. Roer de dooier, ½ tl suiker, ½ tl zout, 10 g gesmolten boter en 50 g bloem door beslag.

Sla het eiwit stijf en spatel erdoor. Laat nog ½ uur rijzen.

Bak er kleine ronde blini’s van in een koekenpan.


Maar wij hebben dus beslag van American pancakes gebruikt en daar met een eetlepel als maat blini's van gebakken.


De topping

Een plakje/blokje roodschimmelkaas (bv Chaumes, Munster of Epoisses), een stukje perzik en een beetje verse dragon.


Voorgerecht: Pancake met geitenkaas en aardbei


Ingrediënten

American Pancakes mix (van AH bv, daar moet alleen nog magere melk bij) maar voel je vrij om echte pancakes te maken, genoeg recepten online.


300 gr aardbeien
Verse basilicum

Verse munt
4 eetl balsamicoazijn
1 eetl ahornsiroop

Peper
150 gr (zachte maar smakelijke) geitenkaas

boter of olie om in te bakken
 
Bereiding
Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snij ze in tweeën of drieën. Meng de siroop, de balsamico-azijn en wat peper in een kom, snij of knip wat basilicumblaadjes en meng die en de aarbeien er doorheen.  Zet de aarbeien  in de koelkast om lekker te marineren (een uurtje, langer mag ook). Nu heb je tijd om je pancakes te maken.

Doe de aardbeien in een zeef en vang de balsamico-marinade op. 

Leg een pancake op een bord en verdeel wat van het aarbeienmengsel over de panecake, verkruimel daarna de geitenkaas en maak het af met was gesneden muntblaadjes en wat van de overgebleven marinade.


Hoofdgerecht: Spinazie pannenkoeken met limoenboter (Ottolenghi)


Ingredienten (voor 3 personen, maar wij vinden 2 personen)

Voor de pannenkoekjes: 
* 250 gram spinazie, gewassen
* 110 gram bloem
* 1 eetlepel bakpoeder
* 1 ei
* 50 gram boter, gesmolten
* ½ theelepel zout
* 1 theelepel komijnzaad
* 150 ml melk
* 6 middelgrote bosuitjes, in dunne ringetjes
* 2 verse groene chilipepers, in dunne ringetjes
* olijfolie om in te bakken


De limoenboter:
* 75 gram boter, kamertemperatuur

(in het originele recept staat 150 gram maar daar houden wij altijd heel veel van over, dus hier gehalveerd)
* schil van een halve limoen, geraspt
* 1 kleine eetlepel limoensap
* 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt
* 1 klein teentje knoflook, uitgeperst
* een beetje chilipoeder
* mespunt zout
* peper naar smaak


Bereiden:
Maak eerst de limoenboter: roer de boter zacht en romig  in een kom. Roer de ingrediënten erdoor en zet het in de koelkast. In het originele recept wordt er een rolletje van gemaakt maar als je de pannenkoeken serveert doe je een lik boter erop die meteen smelt dus de vorm van de boter maakt niet zo heel veel uit. Mocht je toch een rolletje willen maken: doe alles in een stukje plasticfolie en vorm dat tot een rol. Leg het in de koelkast om op te stijven.


In het originele recept wordt de spinazie gekookt maar wij laten het slinken in een koekenpan. We zijn heel eigenwijs. Maar dan is het daarna minder vochtig. Hak de geslonken spinazie grof, voeg de groene peper en de bosui toe en zet apart.


Rooster in een droge koekenpan het komijnzaad kort zodat de aromas lekker vrijkomen. Maal fijn in een vijzel (of gewoon onder de bolle kant van een lepel op je snijplank). Meng de bloem, bakpoeder, ei, gesmolten roomboter, zout, gemalen komijn en melk in een grote kom en tot een glad beslag. Roer er met een vork het spinaziemengsel door.


Doe een beetje olijfolie in een koekenpan en schep met een eetlepel hoopjes beslag in een pan en druk een beetje plat.
Bak ze aan elke kant (ongeveer 4-5 minuten) totdat ze een mooie goud-groene kleur hebben, ze moeten echt wel even bakken aan beide kanten om van binnen gaar te zijn.


Serveer de pannenkoekjes met een beetje limoenboter.


Nagerecht: Pannenkoek koffiebroodje


Men neme een traditionele Hollandse pannenkoek, liefst natuurlijk vers gebakken.

Meng bakkersroom, ook hier weer de keuze om zelf bakkersroom te maken of bakkersroom aan te maken uit een pakje) met rozijnen (best even wellen van tevoren) en besmeer de pannenkoek hier mee. Vouw de pannenkoek in vieren. Besprenkel met glazuur. Glazuur is heel eenvoudig te maken doot heel veel poedersuiker te mengen met een heel klein beetje water. Je merkt vanzelf of er meer water of meer poedersuiker bij moet, je wilt een lekker stroperige glazuur. Je kunt eventueel een likeur naar keuze toevoegen, wij gebruikte Lcor 43.





Ingrediënten 


1 doosje Vegetarische ‘kipstukjes’ van Vegetarische Slager

1 doosje Vegetarische ‘kipstukjes’ van Jumbo

2 volle handen verse salie

Citroensap

3 teentjes knoflook

1 sjalotje

2 eieren (of ketchup!)

Panko

Zout

Peper 

Zonnebloemolie 

Mosterd (wanneer je de balletjes iets pittiger wil maken)

- Vegetarische 'kip'-balletjes -

Bereiden


In de blender doe je de vegetarische kipstukjes, de salie, citroensap, de knoflook, sjalot, panko en de eieren. Voeg naar smaak zout, peper en mosterd toe. Hak het tot een glad geheel. Van dit ‘gehakt’ rol  je balletjes.

Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een koekenpan en bak de balletjes mooi bruin aan alle kanten. 


Serveer de balletjes met een frisse (soja)yoghurt saus. En een salade on the side maakt het helemaal af!

Paddestoel-hoofdgerechten

Sticky shiitake met gember uit de wok


Ingredienten (voor 4 personen)

300 g basmatirijst
300 g shiitakes
2 el maizena
4 cm verse gember
2 tenen knoflook
3 stuks lente-uit
3 el arachideolie
1 el donkere basterdsuiker
1 el sesamolie
50 ml sojasaus
75 ml water


Bereiden:

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de paddenstoelen in stukken van 3 cm. Doe in een kom, spoel af met koud stromend water en giet af. Meng de maizena erdoor en laat staan tot gebruik. Schil en rasp de gember en snijd de knoflook fijn. Snijd de salade-ui in flinterdunne schuine reepjes.


Verhit ⅔ van de arachideolie in een wok en roerbak de paddenstoelen op hoog vuur in 6-7 min. rondom goudbruin en een beetje krokant. Neem de paddenstoelen uit de pan en draai het vuur tot middelhoog. Voeg de rest van de arachideolie toe en roerbak de gember en knoflook 1 min. Voeg de basterdsuiker toe en schep om totdat de suiker karamelliseert. Voeg de sesamolie, sojasaus en het water toe en kook de saus op hoog vuur in tot hij wat dikker wordt. Roer regelmatig. Voeg de paddenstoelen toe en schep om, zodat de saus aan de paddenstoelen blijft plakken.


Verdeel de rijst over diepe borden, verdeel de paddenstoelen erover en bestrooi met de salade-ui. Serveer direct.

Beukenzwam en aardappels uit de oven


Ingredienten (4 personen)

600 g vastkokende aardappels
300 g beukenzwammen
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 eetlepel rozemarijnnaaldejs
3 eetlepels witte wijn
4 eetlepels olijfolie


Bereiden

Verwarm de oven voor op 175 °C.  Schaaf de aardappels in dunne plakjes en dep ze met keukenpapier droog. Veeg het zand met een paddenstoelenborsteltje van de beukenzwammenen en maak de paddensptelen los van elkaar.


Meng in een ruime kom de aardappels, paddestoelen, knoflook, rozemarijn, wijn, olijfolie, zeezout en naar smaak peper. Spreid de aardappels in een enkele laag uit op de bakplaat.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de paddenstoelen met de aardappel in ca. 35 minuten goudbruin en gaar. Schaaf aan tafel  (vegan) Parmezaanse kaas in vlokken over het gerecht.

Koningsboleet met olijfolie en aspergecrème


Ingredienten (4 personen)

4 koningsboleten

300 gram verse asperges

1 takje rozemarijn

1/4 spitskool

125 ml (vegan) slagroom

1 eetlepel eekhoorntjesbrood-poeder (als je dit kan vinden)

1 theelepel knoflookpoeder

1 eetlepel natuurazijn

Curry madras-poeder

Gerookte paprikapoeder

Cayennepeper

Zout

Olijfolie


Bereiden (dag van te voren)

Begin en dag van tevoren met de olijfolie-infusies. Verhit 500 ml olijfolie tot 150 graden (wanneer een druppel water doet spetteren) en haal van het vuur. Verdeel de olie over drie kommetjes.

Doe in ieder kommetje 1 eetlepel van de volgende kruiden en specerijen: #1 matcha, #2 curry madras, #3 gerookte paprikapoeder en chipotlepoeder (of cayennepeper). Even doorroeren en de hele nacht laten staan.


Bereiden

Bestrijk de koningsboleet met olijfolie en bestrooi ze met een klein beetje zout. Gaar ze 35 minuten in de oven op 180 graden.

Schil de asperges en leg ze meteen in koud water om verkleuring te voorkomen. Snijd ze in stukken en kook ze circa 15 minuten in water en zout.

Haal de koningsboleten uit de oven en snijd in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Bewaar de lichtbruine plakjes van de steel.

Voeg de bruine topjes van de koningsboleten samen met de gaargekookte asperges. Doe in de blender met de slagroom, knoflookpoeder, eekhoorntjesbroodpoeder (als je dit kan vinden) en een snufje zout tot een gladde crème ontstaat.


Snijd de spitskool in repen van 1 cm dik. Bak de repen in een pan met olijfolie, zout en fijngesneden rozemarijn.


Nu is het gerecht klaar om afgemaakt te worden. Strijk eerst wat puree op het bord. Leg daar wat spitskool overheen. Leg de plakjes van de koningsboleet en kwarteitjes om en om, langs de rand van het bord. Strooi nog wat eekhoorntjesbroodpoeder over het geheel, als je dit kan vinden.


Filter de drie olijfolie-infusies door een koffiefilter en druppel ze losjes over het gerecht.



Truffel en groente-hoofdgerechten

Truffel-noten courgette

uit Smokey Goodness Winter BBQ


Ingredienten (voor 4 personen)

1 ei
250 ml ongezoete slagroom
1 el truffeltapenade
100 g walnoten, grof gehakt
zout en versgemalen zwarte peper
250 g scamorza, geraspt (ik heb guyere gebruikt)
4 ronde courgettes (of vier gewone courgettes)


Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak ondertussen de vulling door het ei met de room los te kloppen, voeg daarna de overige ingrediënten toe en roer alles goed door elkaar.


Snij van elke courgette voorzichtig de bovenkant af met het steeltje er nog aan. Hol de courgettes met een lepel uit tot er een wand van circa 1 cm overblijft. Ik heb van een gewone courgette de dikke kant gebruikt en ongeveer een derde van de courgette, als dakseltje heb ik de bovenkant van diezelfde courgette gebruikt.


Lepel de vulling in de courgettes en zet het kapje er weer op. Zet de gevulde courgettes in de oven voor ongeveer 30 minuten, tot de courgettes zacht zijn geworden en de vulling stevig is.


Het originele recept is geschreven voor op een dichte barbecue, in dat geval warm je deze op tot 180 graden en zet je de courgette er 30 minuten in met gesloten deksel.


Rodekoolsteak - truffel en blauwaderkaas

van Allerhande


Ingredienten (2 personen)

½ rode kool

½ citroen

2 el olijfolie

1 el maple sirop (of honing)

25 gr gepelde ongezouten pistachenoten

50 gr Blue Silton kaas

2 el veganaise

1 el truffelolie

1 el water



Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Snij de kool van boven naar beneden in plakken van 1 cm dik. Laat de onderkant van de stronk eraan zitten, zodat de kool niet uit elkaar valt.


Pers de citroen uit. Klop 2 el sap samen met de olie en maple sirop tot een dressing. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Leg de koolsteaks op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met de dressing. Rooster in het midden van de oven in ca. 30 min. gaar. Naar onze mening kon hij er wel wat langer in omdat hij nu nog iets te rauw was.


Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pistachenoten 3 min. Schep uit de pan op een bord, laat afkoelen en hak fijn. Meng de truffelolie met de veganaise en roer het tot een geheel. Verkruimel de blauwaderkaas boven een hoge beker en voeg de truffelmayonaise en het water toe. Pureer met een staafmixer tot een gladde saus.


Neem de bakplaat uit de oven en laat de koolsteaks 5 min. afkoelen. Besprenkel met de kaas-truffeldressing. Bestrooi met de pistachenoten. Serveer direct.


In het orginele recept werd er ook Mazzetti cremaceto classico (een soort balsamico creme) toegevoegd aan de dressing. Dat hebben wij achterwege gelaten om de truffelsmaak te laten overheersen.


Spinazie hoofdgerecht

Kerrie stamppot met spinazie

van Mitu's Meatless Food


Ingredienten (2 personen)

6 (middel)grote aardappelen

400 gram spinazie

1 pak plantaardige 'kipstuckjes' Vegeterische Slager

650 ml havermelk 

2 tl kerriepoeder

1/4 tl zout

1 grote ui in reepjes

3 gepelde knoflooktenen

1/2 tl chili vlokken

1 tl komijnpoeder

1 tl kala namak

snuf zwarte peper



Bereiden

Schil de aardappelen, snijd ze in wat kleinere stukken en kook ze beetgaar.

Ga intussen met de roergebakken spinazie aan de slag. Fruit de uirepen in olie. Pers de knoflooktenen en voeg deze toe aan de ui en roer.

Voeg nu de rauwe spinazie in etappes toe aan de uitjes en knoflook (of gebruik de magnetron-truc uit de aflevering!).  Voeg ook de chili vlokken toe. Roerbak de spinazie in ongeveer 7 minuten gaar.


Maak een kerrie saus van 250 ML havermelk. Voeg hier de kerriepoeder, zwarte peper en zout aan toe. Roer goed en laat de melk lichtjes koken. Zet de saus vervolgens op het laagste vuur en houdt het warm.


Je kunt eventueel wat maïzena gemengd met water toevoegen aan de saus om het wat dikker te maken.


Maak een puree van de gekookte aardappelen. Voeg 150-200 ml havermelk, zout en een snuf zwarte peper toe en stamp de aardappelen tot een puree. Roer vervolgens de roergebakken spinazie door de stamppot heen.


Bak de kipstuckjes in een aparte pan in enkele minuten met olie komijnpoeder, zwart zout/ kala namak of gewoon zout.

Serveer de stamppot, vegan kipstuckjes en kerriesaus tezamen.